Leraren

Ingrid Roelofs leidt het Zen Centrum Arnhem.ingrid
Ingrid Yu Lian is oprichter, leider en zenleraar van Zen Centrum Arnhem. Op haar 29e heeft zij een post HBO geregistreerde trainer/coach opleiding afgerond. Na haar 30e heeft ze zich verder gespecialiseerd in Jungiaanse Analytische Dieptepsychologie, waarin zij in 2014 een master behaalde. Ze werkt als therapeut en coach in haar praktijk binnen het Zen Centrum. Haar missie ligt in het begeleiden van mensen bij hun meditatiebeoefening en om vanuit hart en ziel te leven. Vanuit haar meditatiebeoefening, die op jonge leeftijd begon, heeft zij ervaren dat stilte en aandacht de mens bij antwoorden op levensvragen brengt. Ze heeft ervaring met de beoefening van Vipassana-meditatie, als Mindfulness-docent, Insight Dialogue en als zenleraar. In 2017 deed Ingrid voor een tweede maal Jukai. Jukai is een ceremonie die je doet als je zenboeddhist wilt worden. Haar Boeddhistische naam is Miroir de Joie. 
Henk GoossensHenk Goossens staat aan het roer van Zen Centrum Den Bosch (Metta Sangha) en is zenleraar. Vanaf 1976 praktiseert hij de beoefening van zen en de toepassing daarvan in zijn werk en het dagelijks leven. Hij werd opgeleid en geïnspireerd door de zenmeesters Ichiro Okumura, Enomiya Lassalle, Genpo Roshi, Taizen Maezumi Roshi, de zenschool van Karlfried Dürckheim en het leven zelf. Hij is medeoprichter van Zen Centrum Den Bosch. Naast het lesgeven en coachen in Zen Centrum Den Bosch, geeft hij gastlessen en cursussen in diverse andere (zen)centra.

wandasluyterWanda Sluyter
(1966) heeft de leiding van Zen Centrum Eindhoven.
Zij is filosoof en webdesigner. In 1982 las ze over leven en leer van de Boeddha en besloot zich verder te verdiepen. Haar ontdekkingstocht bracht haar in contact met verschillende boeddhistische stromingen en leraren. Ze zette de eerste Nederlandstalige website over boeddhisme op, was redacteur bij Vorm&Leegte/BoeddhaMagazine en bestuurslid bij de Boeddhistische Unie Nederland. Vanaf 2000 is de beoefening van zen in leven en werk haar inspiratiebron. In 2003 startte ze met het leiden van een zengroep die inmiddels is uitgegroeid tot Zen Centrum Eindhoven.


Jeanne SchoutenJeanne Schouten (1950) is beeldend kunstenaar en is een aantal jaren een van de leraren van Zen Centrum Eindhoven geweest. Zij beoefent zenmeditatie sinds 2006 en studeert bij verschillende leraren. Haar inspiratie als kunstenaar haalt ze uit de filosofie en de natuur. Cornelis Verhoeven is haar grote leermeester. Het blijkt een kleine stap naar het Boeddhisme te zijn. Zij ontdekt dat de weg van zen en de weg van de kunsten dezelfde is. “Als je echt vanuit je hart spreekt, ben je vrij en creëer je in open verwondering wat er is”. In 2015 ging ze in zentraining naar Zen Mountain Monastery in New York, waar ze geïnspireerd is door de oprichter Daido Loori, die kunstenaar/fotograaf was.  Zij is momenteel bezig om zijn ‘Artless Art’ methode te implementeren in een lesprogram en in september 2016 start ze met het geven van zenlessen in Den Haag, waar ze naar toe is verhuisd. Zie Zenstudio Den Haag.
michel2011Michel Berkelaar (1959) is elektrotechnisch ingenieur en wetenschapper. Hij begon met Zentraining in 2000. Sinds 2005 neemt hij deel aan sesshins geleid door Jeff Shore of Dick Verstegen. Hij heeft 4 jaar lesgegeven bij Zen Centrum Eindhoven.

wim-docent

Zen Centrum Flevoland wordt geleid door Wim de Boer (1952). Na 10 jaar zen bedrijfscursussen gevolgd te hebben vanuit IBM startte Wim introductiecursussen daarbij opgeleid door Rients Ritskes, (oprichter en hoofddocent van Zen.nl).
Hij nam deel aan vele sesshins(weekretraites) waarbij in stilte getraind werd in meditatie en persoonlijke ontwikkeling. In 2008 reisde hij naar Japan, waar hij een deel van de zogenaamde 88 tempels route op het eiland Shikoku liep, en bezocht in de stad Hiroshima het vredespark met het monument, en het museum, al met al een indrukwekkende ervaring.
Zijdelings bestond er al belangstelling voor yoga, tai-chi en TM. Uiteindelijk vond hij zen het beste passen in zijn levensvisie.

Tom van DijkTom van Dijk (1982) is de oprichter van Zen Centrum GroningenHij studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht en werkte aan het Sociaal Cultureel Planbureau. In 2006 besloot hij zijn baan op te zeggen om zich fulltime aan Zen Meditatie te wijden. Vanaf 2009 woonde en trainde hij vijf jaar in het Japanse Zen klooster SogenJi in Okayama onder leiding van Harada Shodo, een van de grote Zen meesters van deze tijd. Sinds 2014 woont hij in Groningen en geeft cursussen en begeleiding in Zen meditatie en maakt hij Japanse lampen van kwaliteitshout en rijstpapier.
theoniessenTheo Niessen (1972) is de oprichter van Zen Centrum Helmond. Hij is hogeschooldocent en Associate Lector bij Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid. Hij praktiseert zen sinds 1991. Daarnaast is hij mindfulnesstrainer. Theo heeft zijn mindfulness training gevolgd bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness.
foto myrke

Myrke Stalman (1950) is de oprichter van Ki-Zen in Meerlo. Ze is begonnen in de gezondheidszorg. Ruim 20 jaar actief als coach en trainer. Zelfstandig sinds 1990. Kwam al op jonge leeftijd in aanmerking met allerlei vormen van meditatie. Haar fascinaties:
Mind-Body integratie, Innerlijke kracht en balans, Personal coaching en Vitaliteit.

dickDick Verstegen (1940) leidt Zen Centrum Nijmegen (Kwan Yin Sangha).
Hij beoefent zen vanaf 1989 en studeerde bij verschillende leraren. Hij deed in 1996 jukai bij Sokun Tsushimoto rôshi, de toenmalige abt van het Japanse zenklooster Buttsu-ji. Bij zijn studie onder Rients Ritskes kreeg hij in 2003 formeel toestemming om zenles te geven. In 2000, toen hij stopte als hoofdredacteur bij de VNU-dagbladen, startte hij zijn eigen zencentrum in de regio Eindhoven. Sinds 2013 is hij leerling van Nico Tydeman sensei. Dick publiceerde vier zenboeken: Alleen maar nu (2000), Zenboeddhisme (2005), Zen – de sprong naar nu (2009) en De tocht van het hart (2011) ook in het Engels vertaald. In juni 2017 ontving hij dharma-transmissie van Nico Tydeman. Kijk voor meer persoonlijke info op www.dickverstegen.nl

maartenZijn co-docent is Maarten Jurgens.
Hij maakte van 1999 tot 2007 kennis met het Tibetaans boeddhisme in het Nyingmacentrum in Amsterdam. Van 2007 tot 2010 hield hij zich intensief bezig met vipassanameditatie zoals onderwezen door S.N. Goenka. Sinds 2010 praktiseert hij zenmeditatie bij Dick Verstegen, die hem in 2015 gevraagd heeft de leiding van een introductietraining bij Zen Centrum Nijmegen op zich te nemen.
jeanneBij Jeanne Oerlemans (1954) berust de leiding van Zen Centrum Oisterwijk. Zij is al meer dan 25 jaar werkzaam in verschillende functies binnen de GGZ. Daarnaast begon ze haar zentraining in januari 2008 bij zenleraar Wanda Sluyter van Zen Eindhoven. Ook deed zij ervaringen op met de beoefening van Vipassana-meditatie en TAO-zen [een combinatie van zen meditatie en lichaamswerk]. Vanaf september 2010 is zij in coaching bij zenleraar Dick Verstegen. In mei 2014 ontving ze haar bevoegdheid tot het geven van zentraining & coaching, richtte Zen Centrum Oisterwijk op en is in september 2014 gestart met het geven van zenmeditatie-cursussen. Geeft inmiddels bij de GGZ ook mindfulness-training. De leraar is als de vinger die naar de maan wijst … het gaat natuurlijk om de maan!ceesCees Swinkels is geboren in Son en Breugel en later verhuisd naar Eindhoven waar hij momenteel woont met zijn vrouw en drie kinderen. Zijn zenstudie is hij begonnen in Duizel bij Dick Verstegen  (2003). In april 2014 is hij formeel boeddhist geworden en kreeg de Boeddhistische naam Nesshindo. Dit betekent “enthousiasme voor de Weg”. Op de Sanghadag van 7 juni 2015 ontving hij zijn bevoegdheid tot het geven van zentrainingen. Hij heeft 3 jaar een doorgaande groep geleid bij Zen Centrum Eindhoven en leidt sinds januari 2018 Zen Centrum Son en Breugel. In augustus 2018 is Cees tot monnik gewijd.